نرم کننده گرانول

نرم کننده گرانول

انواع نرم کننده های گرانول

پلیمر PVC که یکی از اصلی ترین محصولات پتروشیمی است، محدودیت های مختلفی از جمله آسیب پذیری بالا در برابر حرارت و عدم انعطاف پذیری و نرمی دارد. به جهت رفع این محدودیت ها و افزایش گستره کاربرد این محصول، آن را به گرانول تبدیل می کنند. در فرآیند تبدیل پلیمر PVC به گرانول، افزودنی های مختلفی، از جمله نرم کننده ها به گرانول افزوده می شوند. انواع نرم کننده های گرانول قابلیت کاربرد و مصرف آن را گسترش داده و ضمن حفظ استحکام ماده اولیه، نرمی و انعطاف پذیری آن را بالا می برند.

در ادامه این صفحه به بررسی انواع نرم کننده های گرانول می پردازیم و به سوالات زیر پاسخ می دهیم: چرا باید از نرم کننده های گرانول استفاده کرد؟ خواص نرم کننده ها چیست؟ نرم گننده های گرانول چند نوع بوده و کاربرد هریک از آن ها برای چه مصارفی است؟

نرم کننده گرانول چیست؟

نرم کننده های گرانول، همان طور که از اسمشان نیز مشخص است، برای نرم کردن و بالا بردن انعطاف پذیری گرانول ساخته شده اند. پلیمر PVC یک پلاستیک سخت و صلب است؛ اما با استفاده از نرم کننده ها نرم و انعطاف پذیر می شود. نرم کننده ها موادی روغنی هستند و نقطه جوش آن ها بالاست. نرم کننده ها دمای انتقال شیشه ای را پایین می آورند و باعث می شوند محصولات تولید شده در دمای پایین هم انعطاف قابل قبولی داشته باشند. برای تولید محصولات پلاستیکی که نیازمند نرمی و انعطاف هستند، مانند شلنگ یا انواعی از کابل ها، از این نرم کننده ها استفاده می شود. یکی از پرکاربردترین نرم کننده های گرانول، روغن DOP است.

نرم کننده گرانول

دلایل استفاده

به صورت خلاصه و کلی نرم کننده ها برای منعطف کردن محصول، ضمن حفظ استحکام و پیوستگی آن به کار می روند. البته استفاده از نرم کننده ها خواص و اهداف دیگری نیز دارد. از جمله خواص افزودنی های نرم کننده می توان موارد زیر را نام برد:

  • افزایش قابلیت کشسانی محصول پلاستیکی
  • کاهش دادن مدول پلاستیک
  • خاصیت انعطاف پذیری محصول حتی در دمای سرد
  • کاهش دادن دمای فراورش
  • کاهش یافتن ویسکوزیته مذاب
  • تسهیل فرایند کار بر روی محصول و شکل دهی آسان تر
  • این خواص باعث شده اند یکی از پرکاربردترین افزودنی ها در تولید گرانول، نرم کننده ها باشند.
  • انواع نرم کننده های گرانول

دسته بندی انواع نرم کننده های گرانول

1) نرم کننده اولیه

این نوع از نرم کننده ها با هدف پایدار کردن و ماندگاری بیشتر پلیمر استفاده می شود. نرم کننده های این دسته بر اثر عواملی مانند گرما، اثر مایعات و مواردی که بر روی بافت پلیمر اثرگذار هستند از ماده جدا نمی شوند. در نتیجه در برابر طیف قابل توجهی از عوامل آسیب زا مقاوم هستند. انحلال پذیری نرم کننده های اولیه با پی وی سی سازگار است. یکی از معروف ترین و پرکاربرد ترین نرم کننده های اولیه، روغن DOP است.

مهم ترین ویژگی های این دسته از نرم کننده های گرانول عبارتند از: سازگاری با پلیمر PVC اولیه، مقاومت در برابر عوامل آسیب زایی مانند دمای بالا، قابلیت ژل شدن، حفظ پیوستگی و انعطاف در برابر فشار و کشیدگی

2) نرم کننده ثانویه

اگرچه نرم کننده های ثانویه سازگاری کمتری با بافت پلیمر PVC دارند اما خاصیت ارتجاعی بالاتری دارند. نرم کننده های اولیه نسبت به ثانویه با بافت پلیمر هماهنگ تر و سازگارتر هستند و پایداری آن ها نیز بالاتر است. اما در مواردی که نیاز به خاصیت ارتجاعی از اولویت بیشتری برخوردار باشد، استفاده از نرم کننده های ثانویه توصیه می شود. این نرم کننده ها ارزان تر بوده و خاصیت قطبی بودن کمتری نیز دارند. به همین دلیل برای کاهش هزینه تولید به این نوع نرم کننده ها توجه می شود.

3) نرم کننده فسفات

این نرم کننده ها ویژگی های مختلفی دارند؛ اما شاید مهم ترین ویژگی آن ها این باشد که در دمای پایین برای انعطاف پذیری و نرمی بسیار سودمند هستند. از دیگر ویژگی های این نوع نرم کننده ها می توان به مقاومت بالا در برابر حلال ها و سازگاری بالا با پلاستیک اشاره کرد.

این نوع نرم کننده ها قیمت بیشتری نسبت به سایر انواع نرم کننده های گرانول دارند و هم چنین سمی هستند. بنابراین موارد مصرف آن ها محدودتر است. در واقع کاربرد این نوع نرم کننده ها برای مصارف معمولی و پر استفاده نیست. از برجسته ترین نرم کننده های این گروه می توان به تری تولیل فسفات و تری بوتیل فسفات اشاره کرد.

4) نرم کننده اپوکسی

این نوع از نرم کننده ها، بر خلاف گروه پیشین که برای دمای پایین بسیار کاربردی هستند، برای دمای بالا به کار می روند. در پلاستیک هایی که در محیط با دمای بالا قرار می گیرند این نوع نرم کننده ها بیشتر مورد توجه هستند. از ویژگی های این دسته از نرم کننده ها می توان به میزان پایین فراریت، انعطاف در دمای پایین، مقاومت در برابر استخراج و سازگاری قابل توجه با پلیمرها اشاره کرد.

نرم کننده های اپوکسی با درصد های پایین در تولید محصولات مورد استفاده قرار می گیرند. یکی از اصلی ترین کاربردهای این دسته، کاربرد های دارویی و غذایی است.

5) نرم کننده پلیمری

پلی پروپیلن سباسات، یکی از مهم ترین نرم کننده های این دسته است. نرم کننده های پلیمری مقاومت بالایی نسبت به استخراج و جدا شدن از بافت دارند. اما در دمای پایین عملکرد خوبی ندارند. این گروه از نرم کننده ها قیمت پایینی داشته و کاربرد بیشتری دارند. اما از معایب آن ها می توان به تجزیه ناپذیر بودن آن ها در طبیعت اشاره کرد. ویژگی ای که باعث می شود استفاده از آن در محصولات پلاستیکی موجب آلودگی جدی محیط زیست شود.

جمع بندی

پلیمر PVC به دلیل عدم انعطاف پذیری و آسیب پذیری بالا در برابر عوامل گوناگون به گرانول تبدیل می شود. در حین این فرآیند، افزودنی هایی به گرانول اضافه می کردد تا قابلیت و کاربرد آن را گسترش دهد. پرکاربرد ترین افزودنی ها، نرم کننده ها هستند. نرم کننده های گرانول انعطاف پذیری پلیمر را بالا برده، موجب افزایش قابلیت کشسانی و نرم بودن پلیمر در دماهای پایین می شوند. این به معنی آن است که شکل پذیری گرانول آسان تر می شود و کاربرد آن بیشتر می گردد. انواع نرم کننده های گرانول عبارتند از: نرم کننده های اولیه، نرم کننده های ثانویه، نرم کننده های فسفاتی، نرم کننده های اپوکسی و نرم کننده های پلیمری.

برای خرید گرانول میتوانید با شماره ی ۲۵۹۰۳ تماس بگیرید.

امتیاز :
۱ ستاره۲ ستاره۳ ستاره۴ ستاره۵ ستاره (هیچ امتیازی داده نشده)
Loading...
به اشتراک بگذارید :


دیدگاه‌ها

شما باید وارد شوید تا بتوانید دیدگاه خود را ارسال کنید